Blog

Măceș

Măceșul este o plantă, care este adesea folosită în medicină. În farmacii, acestea sunt vândute sub formă uscată, precum și în formă de sirop, tablete și extracte.

Din fructele acestei plante, puteți face gem, gem, marmeladă, compot, dulciuri, jeleu, cvas. Ciorbele sunt preparate din ele în bucătăria suedeză și armeană. Diferite ceairi și siropuri sunt preparate din măceșe, la fel se gemul se adaugă la diferite sosuri. De asemenea, produsul este utilizat pentru a face tinctură alcoolică sau ulei.

 

Beneficii de măceș

Deși toate părțile plantei sunt utile, majoritatea oamenilor folosesc doar fructele. Conținutul de calorii al produsului este destul de mic – 50 kcal la 100 g (proaspăt).
Compoziția bogată de vitamine oferă produsului beneficia diverse. Măceșul conține o cantitate colosală de vitamina C: este de 10 ori mai mare decât în cojile de portocale și lămâie. De asemenea, vitaminele B1, B2, PP, K au un efect general de întărire asupra organismului. Acest lucru este necesar pentru persoanele care au suferit de boli infecțioase și virale, precum și operații. Proprietățile medicinale ale măceșilor includ capacitatea de a influența hematopoieza, deoarece cresc coagularea. Mai mult, șoldurile conțin oligoelemente precum potasiu, sodiu, fier, magneziu, taninuri și peptide.

  • Decoctul de măceșe are un efect antiinflamator. Consumul unei băuturi pregătite corespunzător va fi o sursă excelentă de vitamine și va ajuta la întărirea sistemului imunitar al organismului. Va ajuta cu obosirea cronică și în perioada de deficit de vitamine.
  • Măceșa va fi un remediu excelent pentru tratamentul gripei și a infecțiilor virale respiratorii  acute, precum și a bolilor de inimă – ateroscleroză, tromboză, hipertensiune, boli coronariene. În toate cazurile, produsul este indicat ca un supliment la tratamentul principal prescris de medic.
  • Uleiul de măceșe este, de asemenea, utilizat des în cosmetologie pentru prevenirea îmbătrânirii pielii. Substanțele din compoziția ajută la combaterea pigmentării, a lăsării pielii uscate, precum și a apariției cicatricilor. Deoarece uleiul de măceș conține minerale, nu se recomandă utilizarea
  • acestuia pentru pielea tânără și problematică, care se caracterizează printr-o producție excesivă de grăsimi.

 

Utilizarea macesului

Infuzia de măceșe se prepară din 10-15 fructe proaspete zdrobite sau 2 lingurițe de fructe uscate. Se toarnă 200 ml de apă, se acoperă ceașca și se lasă la infuzat 10-15 minute. Nu uitați că primul efect rapid al ceaiului de măceșe este un laxativ, dar are și un efect calmant asupra crampelor, în special a crampelor menstruale.

Tinctura de măceșe se obține dintr-o jumătate de kilogram de pulpă de măceș fără sâmburi, pe care se așează o jumătate de kilogram de zahăr sau miere. Ar trebui lăsat la macerat o săptămână până la formarea siropului roșu. Adăugați o jumătate de litru de alcool de 60 de grade în acest sirop și lăsați-l 2-3 zile să se absoarbă. Se strecoară și se păstrează în sticle.

Pentru tratamentul insomniei, este recomandat să luați aproximativ o linguriță în fiecare noapte.

Pulberea de măceșe se prepară din măceșe uscate, din care se scot semințele și se macină fin într-un râșniță de cafea. Această pulbere trebuie consumată în maxim două săptămâni de la preparare. Dacă administrați 1-2 lingurițe pe stomacul gol poate accelera vindecarea de gripă și pneumonie.

Decoctul de măceșe se prepară dintr-o linguriță de fructe și 200 de mililitri de apă clocotită.  Gatiti timp de 5-10 minute, apoi strecurati si lasati sa se raceasca. Este utilizat pentru efectul său terapeutic în tratamentul rinitei, dar și în colită, hipertensiune și în tratamentul alcoolismului.

Vinul de măceșe (cidru) se face din 10 kilograme de măceșe, 12 kilograme de zahăr, 35 de litri de apă și suc de lămâie. Veți avea nevoie de un recipient din sticlă cu un volum de aproximativ 50 de litri, un decantor. Fructele se culeg toamna târziu, se spală bine, se trec printr-o mașină de tocat carne și se pun într-un recipient de sticlă. Topiți zahărul pe foc în 10 litri de apă și suc de lămâie, fierbeți 10 minute, apoi adăugați apa rămasă și turnați amestecul. Acoperiți-l cu un dop de fermentație și agitați zilnic timp de 6-8 săptămâni până când devine curat. Cidrul de măceșe are efect diuretic și este recomandat pentru afecțiunile hepatice și renale.

Siropul de măceșe se face dintr-o ceașcă de măceș la care se adaugă o jumătate de kilogram de zahăr și un litru de apă. Amestecul se fierbe o jumătate de oră la foc mic, se filtrează și se lasă să se răcească. Acest sirop este benefic pentru îmbunătățirea circulației periferice, precum și pentru detoxifierea organismului.

Uleiul de măceșe are, de asemenea, multe beneficii, mai ales pentru cei care doresc să scape de vergeturi. Masarea zonelor afectate de vergeturi cu acest ulei le va face să se estompeze în timp. Pentru cel mai bun efect, încercați să găsiți ulei 100% natural.

Ceaiul de măceșe – contraindicații și efecte secundare

La fel ca orice alt produs, șoldurile au unele contraindicații. Medicii avertizează că nu trebuie consumat în exces, mai ales dacă sunt folosite și semințe, care pot irita esofagul. De asemenea, una dintre substanțele conținute de măceșe este cianida, care este toxică pentru corpul nostru. Fără semințe are efecte secundare subtile care apar doar atunci când sunt consumate în cantități mari.