Blog

Alunele

lunele sunt unele dintre cele mai populare nuci care sunt cunoscute pentru gustul lor delicat și aroma plăcută, care adaugă mâncărurilor familiare un gust rafinat. Și, deși este cel mai frecvent utilizat în deserturi, este și versatil în bucătărie. Alunele sunt bogate în nutrienți, inclusiv vitamine, minerale, antioxidanți și grăsimi sănătoase, care întăresc sănătatea generală a corpului și stimulează funcția organelor individuale.

Alunele conțin:

  • vitamina E
  • grăsimi sănătoase
  • proteine
  • fibră alimentară

La 100 de grame de produs alunele conțin:

  • proteine – 14,94 grame;
  • grăsimi – 60,75 grame;
  • carbohidrați – 16,7 grame.
     

Restul compoziției este alcătuit din fibre dietetice (9,7 grame), apă (5,31 grame) și cenușă (2,29 grame).

De obicei, alunele sunt consumate crude sau prăjite. În formă crudă rețin mai mulți nutrienți care se pierd în timpul tratamentului termic. Mai mult, cei care vor să slăbească ar trebui să țină cont de faptul că produsul prăjit va conține mai multe calorii.

Pentru ce sunt utile alunele?

    1. Protecție împotriva deteriorării celulelor

Alunele sunt bogate în antioxidanți care protejează celulele de oxidare. Acestea reduc deteriorarea radicalilor liberi asupra celulelor. Alunele conțin vitamina E. Unele studii arată că vitamina E poate ajuta la repararea leziunilor celulare asociate cu cancerul.

    2. Stimulează și îmbunătățesc digestia.

Alunele, la fel ca alte nuci, sunt fibre dietetice excelente. Fibrele dietetice au rolul de „curățitori” care vă curăță tractul digestiv, ajutând la eliminarea toxinelor și a tuturor tipurilor de substanțe nedorite din organism. În plus, fibra joacă un rol important în alte procese:

  • regularea nivelului de zahăr în sânge;
  • controlul greutății;
  • consolidarea sănătății sistemului cardiovascular;
  • protecția pielii;
  • prevenirea formării calculilor în vezica biliară și rinichi;
  • ameliorarea sindromului intestinului iritabil;
  • reducerea riscului de hemoroizi;
  • reducerea riscului unui atac de cord;
  • hrănirea florei bacteriene „prietenoase”.

Avantajele consumului de fibre sunt că nu este absorbită de organism și vă simțiți sătul pentru o perioadă mai lungă de timp, ceea ce este o explicație pentru faptul că alunele ajută și la controlul greutății.

    3. Reducerea colesterolului.

Alunele pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol. Un studiu din 2013 a constatat că o dietă bogată în alune a redus colesterolul lipoproteic cu densitate scăzută al participanților. Acest tip de colesterol vă poate crește riscul de boli de inimă. Cercetătorii au ajuns la concluzia că cel mai bun mod de a experimenta beneficiile alunelor pentru sănătate este să le consumați în fiecare zi, fără a crește aportul total de calorii. Rezultatele unei revizuiri din 2016 au arătat, de asemenea, că alunele pot reduce colesterolul rău. Cercetătorii nu au descoperit, de asemenea, nici o creștere în greutate la participanți, ceea ce poate ameliora unele dintre preocupările legate de creșterea în greutate a celor care mănâncă nuci bogate în calorii.

    4. Aminoacizi utili

Alunele conțin o cantitate mare de aminoacizi care nu pot fi produse de organism, dar vin la noi doar ca parte a alimentelor pe care le consumăm:

  • izoleucina contribuie la producerea hemoglobinei în sânge;
  • leucina are un efect general de întărire asupra imunității umane;
  • Isin are un efect pozitiv asupra potenței masculine, îmbunătățește starea pielii, a părului și a oaselor prin promovarea absorbției calciului de către organism;
  • triptofanul stimulează producția de serotonină – hormonul bucuriei;
  • metionina îmbunătățește funcționarea ficatului și a tractului digestiv;
  • treonina promovează procesul de formare a colagenului și elastinei;
  • fenilalanina îmbunătățește memoria.
     

    5. Sensibilitate crescută la insulină.

Un amestec de alune poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină. Un mic studiu din 2011 a constatat că consumul a 30 de grame dintr-un amestec de nuci conținând 7,5 grame de alune zilnic a îmbunătățit sensibilitatea la insulină a participanților timp de 12 săptămâni. Sensibilitatea redusă la insulină joacă un rol în dezvoltarea diabetului de tip 2, astfel încât insulina vă va proteja de această boală.

    6. Creșterea numărului de spermatozoizi.

Consumul de mai multe nuci, inclusiv alune, poate crește numărul de spermatozoizi și poate îmbunătăți calitatea spermei. De asemenea, nuca, datorită compoziției sale de indicatori ai calității hormonilor masculini, crește durata actului sexual și îmbunătățește calitatea spermei.

    7. Bun pentru sănătatea femeilor însărcinate.

Alunele sunt o sursă bună de acid folic (28 g de alune acoperă necesarul zilnic pentru această vitamină).

Femeile care doresc să devină mame, precum și cele care sunt în primele săptămâni de sarcină, trebuie să asigure un aport adecvat de vitamina E, care este absolut necesar pentru dezvoltarea normală a bebelușului.

    8. Util pentru cei care suferă de intoleranță la gluten.

Alunele nu conțin gluten, ceea ce este foarte important pentru persoanele care – voluntar sau  din necesitate – sunt forțate să adere la o dietă fără gluten, de exemplu, cei care suferă de boală celiacă.

Unde pot fi folosite alunele?

În deserturi. Alunele sunt adesea zdrobite și utilizate în deserturi, cum ar fi produse de patiserie, tarte, trufe, biscotti, biscuiți, tarte și macaroons.

La aperitive. Încercați alune în mâncăruri sărate, în special mâncăruri tradiționale italiene, cum ar fi paste, ravioli și pesto. Alunele tocate sunt, de asemenea, adesea adăugate la salate, pește sau pasăre.

Ca agent aromatizant. Aroma de alune este una dintre cele mai populare arome de cremă de cafea și este, de asemenea, utilizată pentru a face lichior de alune.

Ulei. Uleiul de alune este folosit ca ulei de gătit în locul uleiului de canola sau de măsline.

Făină. Alunele pot fi măcinate în făină de alune, care este utilizată ca alternativă fără gluten la făina de grâu.

Cum se prăjesc și se curăță alunele?

Să presupunem că ați cumpărat alune crude. Coaceți alunele decojite de 350 ° F pe o foaie de hârtie pergament pe tava de cuptor timp de 10-15 minute, sau până se rumenesc ușor.

Dacă doriți să îndepărtați pielea, înfășurați alunele prăjite într-un prosop de bucătărie curat și aburiți câteva minute. Apoi ștergeți coaja cu un prosop.