O alimentaţie sănătoasă înseamnă să consumăm produse care ştim cum au fost obţinute şi să le evităm pe cele ce conţin ingrediente sofisticate, necunoscute, dar şi pe cele procesate excesiv.
Cel puţin asta le-a spus astăzi, între altele, participanţilor la webinarul organizat de MOVCA BioFood.md cu tema „Agricultură durabilă pentru o nutriție sănătoasă” Ana Deaconu, consultantă în agricultura durabilă și nutriție, doctoră în sănătate publică și nutriție la Universitatea din Montreal, Canada.
Potrivit expertei, supraalimentaţia nu are de-a face cu alimentaţia sănătoasă, ci implică riscuri, precum cel al obezităţii, şi poate duce la mai multe maladii grave.
În opinia doctorului habilitat, profesorului cercetător Boris Boincean, director interimar al Institutului ”Selecția” din Bălți și președinte MOVCA, ţara noastră are nevoie să realizeze tranziția la un nou sistem de agricultură durabilă, inclusiv ecologică.
Această tranziţie ţine de asigurarea unui management durabil și rezilient al solului pentru acordarea unor servicii ecosistemice și sociale benefice întregii societăţi prin ameliorarea sănătății sau calității terenurilor agricole, susţine Boris Boincean.
Avantajele oferite de această abordare ar oferi: apă potabilă de calitate, reducerea efectului de încălzire globală prin sechestrarea carbonului în sol, menținerea biodiversității pe întreg lanțul trofic al solului.
Alte beneficii importante se referă la obținerea unor produse alimentare de calitate înaltă pentru creşterea imunității organismului uman și animal, menținerea polenizatorilor etc.
În context, administratorul MOVCA BioFood.md, Venedict Strişca, a subliniat că o alimentaţie sănătoasă nu este un lucru care ar necesita mari eforturi, ci e doar un alt stil de viaţă pe care trebuie să-l deprindem şi perfecţionăm continuu.
Webinarul a fost urmărit de peste 70 de persoane.