Agricultura ecologica reprezinta un sistem agricol ce are la bază de a produce hrană mai curată, mai potrivită metabolismului uman, în deplină corelaţie cu conservarea şi dezvoltarea mediului. Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice este producerea de produse agroalimentare proaspete şi autentice, care să respecte factorii naturali şi de mediu. Totodată “ecologic ” mai presupune și un proces care respecta legile naturale ale unui organism viu, în care toate elementele sunt legate între ele. Astfel acest tip de agricultura se bazează pe o bună interacțiune între sol, plante, animale, insecte, fcatori de mediu cumm ar fi apa sau clima, si oamenii. 

Pentru a implementa toate cerințele necesare este nevoie de menționat ca în perioada de producţie la intreprinderea agricola se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri şi derivatele acestora) a fertilizanţilor şi pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor şi regulatorilor de creştere, hormonilor, antibioticelor etc. Totuși pentru obţinerea şi comercializarea produselor ecologice care poartă etichetele şi siglele specifice, producătorii trebuie să parcurgă un proces strict ce trebuie urmat întocmai, pe toată trasabilitatea produsului. Astfel, înainte de a obţine produse agricole ce pot fi comercializate cu menţiunea ,,produs ecologic” exploataţia trebuie să parcurgă o perioadă de conversie, de minimum doi ani.